Inlägget gjort

Träningstrender 2016

2016 har startat och nu vardagen tillbaka med full kraft igen. Förhoppningsvis har du hunnit vara ute och vara aktiv under ledigheten, nu gäller det att prioritera din egen träning även när det är mycket annat som kräver tid.

Vi drivs och motiveras olika mycket av olika faktorer och har ju även i många fall olika mål med varför vi tränar. Många jag träffar tränar för att må bra, orka med vardagen och känna sig starka. Det är fantastiskt bra mål tycker jag, och bidrar till att förbättra hälsan och hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Däremot kan det ibland vara svårt att motivera sig till att genomföra vissa träningspass när man inte har ett specifikt mål. Ett sätt kan vara att man sätter ett vecko- eller månadsmål med ett visst antal pass man ska genomföra, så att det finns något att bocka av och känna att man klarat. Ett genomförandemål som ett delmål mot det stora målet att fortsätta må bra och känna sig stark.

Jag har för egen del laddat ner en app som heter Training Goal (det finns säkert många andra också) där jag lagt upp ett genomförandemål på ett visst antal pass som jag vill genomföra under året och där jag sen registrerar mina träningspass när jag har genomfört dom. Sen har jag även andra mål med träningen som att genomföra olika lopp under året, och de kräver vissa specifika pass. Men det är något som motiverar mig med att se de loggade passen i appen och får mig att vilja planera in kommande pass under veckan för att klara målet. Sen har jag även flera fantastiska träningskompisar, och det är mycket lättare och roligare att träna när jag vet att jag även får träffa någon jag känner där. Det blir både svett och snack (mellan seten). Hur motiverar du dig till att träna?

Inför 2016 släppte American College of Sports Medicine (ACSM) sin årliga lista på träningstrenderna inför kommande år. På topplistan med 20 punkter har 17 2016-fitness-trends-infographicst varit med en eller flera gånger under de 9 år som listan har gjorts, så på många sätt ser det ganska lika ut från år till år. Och det viktigaste är väl just det, att vi tränar något vi själva har bestämt oss för, och inte för att det är trendigt, samtidigt som det kanske kan ge inspiration till att testa något nytt? Kanske inte helt förvånande att teknik på kroppen ligger högst upp på listan inför i år. Många har testat och fastnat för aktivitetsarmbanden som finns i många olika utföranden och prisklasser. Ett lite roligare alternativ till den klassiska stegräknaren, och där man till och med kan få påminnelser om att ställa sig och röra på sig regelbundet under dagen.

På topp 10 hittar vi:

  1. Teknik på kroppen, som pulsklockor och aktivitetsarmband
  2. Träning med egna kroppsvikten. Inspiration till övningar
  3. Högintensiv intervallträning (HIIT). Det skrev jag om HÄR!
  4. Styrketräning
  5. Som tränare är det viktigt att vara utbildad, certifierad och uppdaterad
  6. Personlig träning
  7. Funktionell träning som hjälper till i vardagslivet
  8. Träning för seniorer
  9. Träning och viktnedgång
  10. Yoga

Lycka till med träningen och god fortsättning på 2016!

//Jessica

Lämna ett svar