Inlägget gjort

Möt vår nya samarbetspartner Cheyne, kiropraktor

I fortasanas nya lokaler på Kyrkvägen 1 i Stocksund hittar man numer också kiropraktorn Cheyne Henriksson. Jessica och jag får många frågor om skador i samband med får träningspass men har inte kompetensen att varken diagnostisera eller behandla men det har Cheyne, så vi är jätteglada att ha henne i vår lokal.

Får man ont någonstans och behöver söka vård för att få reda på vad det är för typ av skada och för att få hjälp kan man välja att gå till bland annat läkare, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Alla har lite olika inriktning men Cheyne valde att bli just kiropraktor.

Jag har ställt lite frågor till Cheyne för att vi ska lära känna henne bättre:Cheyne

 

Vad är kiropraktik och vad gör en kiropraktor?

Kiropraktik är ett verksamhetsområde som innehåller diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke.

Kiropraktorn arbetar utefter den biopsykosociala modellen och ser alltid till hela patienten och patientens situation. Med hjälp av manuella undersökningsmetoder ställer kiropraktorn diagnos och utför därefter behandling och rehabilitering. Kiropraktorn använder sig främst av HVLA-manipulation (dvs ”knäcker”) som ökar rörelseförmågan och minskar patientens smärta.

Det finns ett samspel mellan nervsystemet som är kroppens kommunikations- och kontrollsystem, och ryggradens funktion. Detta samspel utgör underlaget för kiropraktik.

skalle

Hur blir man kiropraktor?

Jag tog examen sommaren 2014 från Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Utbildningen är 5 år med ett års praktiktjänstgöring efter examinering hos legitimerad kiropraktor och inom svensk hälso- och sjukvård. Jag är medlem i Kiropraktiska Föreningen i Sverige (KFS).

Förutom att jobba med behandlingar har jag tidigare arbetat på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan som kurskoordinator och undervisare.

 

När går man till en kiropraktor?

En kiropraktor behandlar skador och besvär som orsakas av störningar i leder, muskler och nervsystem. Alla individer är unika och noggrann diagnostisering är viktig. Besvär som vi ofta behandlar är:

  • Molande eller akuta rygg- och nacksmärtor
  • Spänningshuvudvärk
  • Smärta mellan skulderbladen
  • Domningar och stickningar i armar och ben
  • Idrottsrelaterade skador såsom löparknä, tennisarmbåge, stukningar och streckningar
  • Arbetsrelaterade överbelastningsskador såsom musarm.

I behandlingen ingår även en hälsoundersökning där jag bland annat mäter blodtryck och kollar dina reflexer.

 

Gör kiropraktisk behandling ont?

När den är utförd av en legitimerad kiropraktor är behandlingen mycket skonsam och sällan smärtsam.

 

Varför ville du bli kiropraktor?

Jag är intresserad av hälsa – och av människor. Jag ville dessutom gå en utbildning där jag fick lära mig att diagnostisera.

IMG-20151229-WA0002
Cheynes behandlingsrum i Stocksund

 

Vill du veta mer om Cheyne går det bra att besöka hennes hemsida www.thornekiropraktik.se eller maila på cheyne@thornekiropraktik.se.

 

//Maria

J, M & C
Jessica, Maria och Cheyne
Lämna ett svar