Inlägget gjort

Avsnitt 19. Hur klarar jag sommarens värmebölja?


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet av frisk utan flum-podden ska vi prata om vad som händer i kroppen när det blir riktigt varmt och vi ska även ge tips på vad man kan tänka på för att inte må dåligt av hettan.

Vi svarar på frågor om vad som händer i kroppen när vi blir för varma och hur kroppstemperaturen registreras, varför det känns varmt i badkaret precis när man hoppat i och om man kan anpassa sig till värme, samt delar med oss av studiebesöket i värmekammaren i Karlsborg.

Vi ger också några roliga exempel från djurvärlden på strategier som djur har utvecklat för att hålla kroppstemperaturen normal när det är varmt.

Veckans lyssnarfråga handlar om hur man ska tänka om man ska åka på semester där det är väldigt varmt.

Glad sommar från oss!

 

Länk till artikel i Läkartidningen om bastubad som nämns i avsnittet:

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2018/12/Bastubad-kan-vara-bra-vid-ett-antal-sjukdomar–men-fler-studier-kravs/

Inlägget gjort

Avsnitt 18. Hur sänker man ett högt blodtryck och höjer ett lågt?


http://fortasana.libsyn.com/
I avsnitt 18 av frisk utan flum-podden grottar vi ner oss i ämnet blodtryck! För ett tag sedan fick vi en fråga från en av våra lyssnare som handlade om ifall det finns något man kan göra för att undvika blodtrycksfall? Vi bestämde oss för att göra ett helt avsnitt om just blodtryck.

Vi pratar om vad blodtryck är och hur det mäts, hur stress påverkar blodtrycket och varför det inte är bra att ha ett högt blodtryck en längre tid. Sen går vi vidare till lågt blodtryck och vad som händer vid ett blodtrycksfall. Vi avslöjar också vad det är för mirakellösning som både kan sänka ett högt bodtryck och höja ett lågt blodtryck. Välkommen att lyssna!

Länk till Lancet-artikel: https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(19)30105-1/fulltext

Länk till Sahlgrenskas pressmeddelande: https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//stela-karl-i-tonaren-hos-unga-med-ihallande-fetma.cid1630987

Inlägget gjort

Avsnitt 17. Hur skapar man en ny vana?


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet pratar vi om motivation och hur man kan tänka för att förmå sig själv att faktiskt göra den där förändringen man har tänkt att göra. För att bidra med expertis i den här frågan har vi bjudit in Emma Engman och Charlotte Bergström. De är legitimerade psykologer och driver kliniken FUNKA Psykologi i Stockholm.

De får svara på frågor som vad de jobbar med som psykologer och hur de hjälper människor? Måste man ha allvarliga/stora problem för att söka hjälp?

Många vet ungefär vad de behöver förändra för att förbättra sin hälsa, men även om man vet hur viktigt det är kan tröskeln till att verkligen göra förändringar vara hög och att det är många som fastnar i den fasen – att man inte kommer igång med förändringar som kan hålla på lång sikt. Om man behöver ändra sin livsstil och förbättra sin hälsa, vad ska man börja med?

Veckans lyssnarfråga: När övergår ett hälsosamt beteende till att bli ohälsosamt? Var går gränsen mellan när man känner motivation och när det blir tvång.

Inlägget gjort

Avsnitt 16. Omega-3, kaloriräkning, andning och bantningsmyter


http://fortasana.libsyn.com/
I avsnitt 16 av Frisk utan flum-podden svarar vi på ett gäng lyssnarfrågor som vi har fått in. Vår gäst från avsnitt 15, Ingrid Larsson från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hjälper oss att svara på frågor om tillskott av Omega-3 och Omega-6 och om det är ute med kaloriräkning eller om det faktiskt funkar.

Vi svarar också på en fråga om andning och om det är relevant med råd som “tänk på din andning” och så avlivar vi några bantningsmyter.

Maria avslutar med att berätta hur det går med elcykelprojektet, har det blivit en del av livsstilen?

Inlägget gjort

Avsnitt 15. Antiinflammatorisk kost – finns det?


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet av Frisk utan flum-podden pratar vi om antiinflammatorisk kost. Vi vill försöka bena ut vad man menar när man pratar om antiinflammatorisk kost. Går det att definiera vad det är och skiljer det sig från vad vi rekommenderas att äta enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna? Om man inte har en inflammation, kan man då bli ännu friskare av att äta antiinflammatoriskt?

Till vår hjälp har vi med oss en gäst, Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vi följer också upp hur det har gått för oss med våra tidigare satsningar kring vår egen hälsa.

Inlägget gjort

Avsnitt 14. Kaffe och energidryck


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet pratar vi om koffein, och framför allt om kaffe och energidryck som är några av de produkter som innehåller koffein. Vi tar upp vad koffeinmolekylen gör i kroppen och om det är bra eller dåligt för hälsan att dricka mycket kaffe. När vi är ute och föreläser får vi ofta frågan om kaffe kan vara farligt och om man bör dra ned på sin konsumtion. Vad händer om man dricker för mycket kaffe, vad är en dödlig dos och blir man kissnödig av kaffe? Och hur är det med energidryckerna – är de farliga och borde förbjudas?

Vi svarar på en läsarfråga om att äta efter träning och välkomnar våren med våra nyinköpta begagnade elcyklar.

Inlägget gjort

Avsnitt 13. Proteiner, gluten och rött kött


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet av Frisk utan flum-podden pratar vi om proteiner. Vi tycker det är värt att lyfta detta ämne eftersom det är proteiner som utför i princip allt arbete i våra kroppar. De är med och bygger upp alla våra celler. Hemoglobinet som binder syrgas i våra röda blodkroppar är ett protein. Flera av våra livsviktiga hormoner är proteiner, som insulin. För att få byggstenar till att bygga de här viktiga molekylerna måste vi äta protein, annars överlever vi inte.

Vi ställer oss frågorna vad protein egentligen är, hur mycket protein man måste man äta dels för att överleva och dels prestera om man tränar, vad är bra proteinkällor, bör man äta rött kött, och är det bra att utesluta gluten om man vill leva hälsosamt?

Här kommer en länk till ett filmklipp som illustrerar proteinsyntesen: https://www.youtube.com/watch?v=u9dhO0iCLww

Övriga länkar:

World Cancer Research Fund

Livsmedelsverket om rött kött och chark

Frukt- och grönskasutmaningen på fortasanabloggen

Inlägget gjort

Avsnitt 12. Stark och hållbar


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet av Frisk utan flum-podden har vi en lite mer praktisk ingång. Vi fick en fråga från en lyssnare som undrade om stretching kan fungera för rörlighet och minskad smärta. För att kunna svara på den och många andra frågor bjöd vi in fysioterapeuten Louise Gottlind som delar med sig av sin kunskap.

Vi blottar våra egna krämpor och hur vi försöker tackla dom och Louise svarar på frågor om hur man får en mer hållfast kropp, hur man kan förhålla sig till olika typer av smärta och varför man kan se vardagsrörelse som ett pensionssparande. Du får Louise tre tips om vad man kan göra i vardagen som inte kräver någon utrustning men som kan hjälpa dig till mot en stark och hållfast kropp.

Dagen till ära tar vi upp två lyssnarfrågor, en som handlar om stretching och en om massage. Trevlig lyssning!

Inlägget gjort

Hur mycket rött kött bör vi äta? Antar du utmaningen?

För ett par veckor sedan rapporterades det i flera medier, till exempel från SVT nyheter, att köttkonsumtionen i Sverige minskar. Förra året, år 2018, åt vi 83,5 kg kött per person. Dividerar man den siffran med antalet veckor per år blir konsumtionen 1,6 kg kött per person i veckan. Av den mängden utgörs 74% av rött kött. Till gruppen rött kött räknas nöt, gris, lamm, ren och vilt. Fågel och fisk räknas alltså inte till det röda köttet. Mängden rött kött som svensken åt per vecka under år 2018 uppgick alltså till 1,2 kg.

Kött är en bra proteinkälla. Proteinerna bryter vi ned i vår mag-tarmkanal till aminosyror. Aminosyrorna tas upp till blodet och används sedan för att tillverka nya proteiner i kroppens alla celler. Ett exempel är hormonet insulin som bildas i bukspottkörteln. Vi kan också använda aminosyror för att skapa energi i kroppen, men äter man blandkost är det bidraget litet. Eftersom vi inte har några lager av aminosyror i kroppen kommer ett överskott av protein att byggas om till fett i våra leverceller. Fettet kommer sedan att transporteras till fettväven och lagras för att användas senare.

 

Proteinbehovet för en vuxen person är ungefär 0,8 gram per kilo kroppsvikt. Om man idrottar mycket är behovet större. Siffrorna kommer från Världshälsoorganisationen och Livsmedelsverket har skrivit om dem här. Får vi inte i oss protein överlever vi inte. Vi måste dessutom få i oss alla de essentiella aminosyrorna. Det krävs alltså att de proteiner vi äter är uppbyggda av alla de aminosyror som vi själva behöver för att överleva. Äter vi tillräckligt varierat spelar det ingen roll om det protein vi äter kommer från växtriket eller djurriket, vi får ändå i oss alla de aminosyror vi behöver. Alla celler, oavsett källa, har proteiner i sig. En bit nötkött innehåller ungefär 22 % protein vilket faktiskt är samma andel som i lax och torkade bönor.

Det röda köttet är en bra källa, inte bara till aminosyror, men också till järn. Järn är viktigt för att det behövs i de röda blodkropparnas hemoglobin som transporterar syrgas till kroppens alla celler. Nackdelen med att äta mycket rött kött är dock att det ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Vi äter alltså, som det står i början av det här inlägget, i genomsnitt 1,2 kg rött kött per vecka i Sverige och rekommendationen är att äta maximalt 500 gram per vecka och så lite chark som möjligt. Vi äter alltså i genomsnitt 2,4 gånger för mycket rött kött per vecka. World Cancer Research Fund har tagit fram informationen om detta och man kan även läsa mer om de rekommendationerna på Livsmedelsverkets hemsida.

Proteiner är alltså nödvändiga för vår överlevnad, men vi behöver inte äta några enorma mängder. Det räcker om 10 till 20 % av all energi vi äter kommer från proteinrika livsmedel. Överskottsenergi görs om till fett, oavsett om energin kom ifrån proteiner, kolhydrater, alkohol eller fett. Hur glädjande det är att konsumtionen av köttet minskar är det ändå så att vi äter alldeles för mycket rött kött för hälsans skull.

 

Vi har tidigare föreslagit en frukt och grönsaksutmaning. En mindre-rött-kött-utmaning skulle kunna bestå i att byta ut det röda köttet till någon annan proteinkälla någon eller några gånger per vecka om man känner att man är nära eller över 500 gramsgränsen.

//Maria

Inlägget gjort

Avsnitt 11. Hur mycket ska man dricka?


http://fortasana.libsyn.com/
I det här avsnittet av Frisk utan flum-podden pratar vi om olika drycker.

Vi svarar på frågor som varför och hur mycket vi måste dricka, vad vi måste dricka och vad som händer i kroppen med vattnet vi får i oss när vi dricker.

Vi går lite mer på djupet med sportdryck och alkohol. Jessica delar med sig av sin favoritdryck under långpass och maratonlopp och berättar om mekanismen bakom alkoholens vätskedrivande egenskaper.

Andra drycker som vi ofta får frågor om är energidryck och kaffe som båda är drycker som innehåller koffein. Vi tänkte faktiskt ägna ett eget avsnitt åt just de dryckerna så håll utkik framöver.

Lyssnarfrågan handlar om ifall man tål alkohol bättre om man är vältränad.

Vi avslutar avsnittet med att berätta om vilka som är våra egna favoritdrycker.