Inlägget gjort

Varför är det farligt att sitta still?

Har du ett arbete som kräver att du går/står och endast sitter ner korta stunder? GRATTIS! Många har idag väldigt stillasittande arbeten som inte kräver så mycket rörelse. Samtidigt kanske de heller inte kräver att vi sitter ner och jobbar?!

Att det finns risker med att vara alltför inaktiv har varit känt sedan länge, men det är först på senare år som vi har börjat förstå exakt HUR farligt det är. Mycket tid stillasittande ökar risken för övervikt och typ 2 diabetes, men också en ökad risk att dö i förtid. Därför kan det vara betydelsefullt att reflektera över hur ens egen arbetssituation ser ut. Om arbetet till största del sker sittandes, finns det anledning att göra några små förändringar.

Det positiva är att det inte krävs så mycket för att åstadkomma en hälsoförbättring. J Detta och lite mer pratar jag om i en kort intervju som gjordes häromdagen på P4 Radio Halland. Länk till programmet finns här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/475666?programid=2163&start=3877, och min del startar 1:04:37 in i sändningen.

Så vad säger forskningen? I början av 1950-talet genomfördes den första moderna studien som undersökte kopplingen mellan inaktivitet och hälsa. Man undersökte chaufförerna och konduktörerna på Londons röda bussar och fann att chaufförerna, som till största del var stillasittande, drabbades av hjärtinfarkt i dubbelt så hög grad jämfört med konduktörerna som gick upp och ner för trapporna hela dagarna. Detta blev startskottet för ett nytt forskningsfält inom fysisk inaktivitet.

I en hyfsat ny studie har 220 000 personer från 45 år och uppåt, följts under flera år. Forskarna rapporterar att de som var inaktiva mer än 11 timmar/dag (sömn ej inräknad) hade en 40% ökad risk att dö i förtid jämfört med de som satt ner mindre än 4 timmar/dag. Man kunde inte förklara dessa skillnader med sämre kost, träning eller rökning. Det finns alltså något i själva stillasittandet som påverkar vår risk att drabbas av sjukdom. En möjlig bov i dramat är ett ämne som heter lipoproteinlipas som reglerar kolesterol och andra blodfetter. Man vet att höga blodfetter är en riskfaktor för stroke och hjärtkärlsjukdom. Lipoproteinlipas aktiveras av rörelse och inaktiveras i vila, vilket skulle kunna vara en del i förklaringen till att det är bra att bryta stillasittandet med jämna mellanrum.

Den rekommenderade dagliga aktiviteten är motsvarande 30 minuters rask promenad för att kunna uppnå hälsoeffekter som fysisk aktivitet för med sig. Sen är det utmärkt om man även lägger till mer intensiv träning (styrketräning och/eller konditionsträning) 2-3 gånger/vecka. Men trots att man utför sin träning är det minst lika viktigt hur man spenderar resten av dagens timmar och undviker att sitta still alltför mycket. Bild från FYSS 2008.aktivitetspyramid

Några tips för att minska stillasittandet på jobbet!

  • Har du ett höj- och sänkbart skrivbord – höj det och öka ståendet gradvis!
  • Stå/gå gärna någonting varje timme, det räcker med ett par minuter
  • Höj skrivbordet när du går hem så att det blir naturligt att starta nästa dag stående
  • Jag & Maria har bara en stol i vårt rum 🙂
  • Gå till en kollega istället för att ringa
  • Önska/köp dig ett aktivitetsarmband
  • Stå vid skrivbordet, sitt på möten
  • Om du inte har ett ståbord, stå upp när du t.ex. pratar i telefon
  • Inför promenadmöten

Ni har säkert fler smarta tips! Dela gärna med er!

För er som vill läsa mer kan jag rekommendera en nyutgiven bok som heter Hälsa på Recept av Carl Johan Sundberg och Anders Hansen.

//Jessica

Lämna ett svar