Inlägget gjort

Tips inför bokrean

Jag läste ut två fantastiskt bra böcker under julledigheten. Titta efter dessa på nu när det närmar sig bokrean. Båda böckerna är lustigt nog skrivna av forskare, professorer, från Karolinska Institutet och det är två väldigt olika böcker.

Den första boken jag läste ut var Ditt inre liv som är skriven av Mats Lekander och boken har givits ut av förlaget Fri tanke, samma förlag som även givit ut fortasanas böcker Livsmedelsmagi och Frisk utan flum.

Mats är professor i hälsopsykologi på Karolinska Institutet och Stockholms Universitet. Han har över 100 vetenskapliga publikationer, är en duktig musiker och dessutom en väldigt trevlig person (jag har haft turen att jobba ihop med Mats i ett forskningsprojekt för några år sedan).

Boken är en spännande och pedagogisk berättelse om sambandet mellan hjärnan och immunsystemet, om stress, sömn, hälsoångest, vad som gör att vi känner oss friska eller vad som gör att vi känner oss sjuka samt hur allt detta påverkar vårt beteende. Ska man lyssna på alla signaler man får ifrån kroppen? och en mängd andra frågor besvaras i boken. Är du det minsta intresserad av hälsa, och i kombination med det, känner en fascination över människokroppen, och hjärnan, läs den!

Vill man läsa mer om boken har Svenska dagbladet publicerat en artikel https://www.svd.se/halsoprofessor-ibland-maste-vi-nonchalera-smarta som kanske visserligen kräver att man är prenumerant för att man ska kunna läsa. Ditt inre liv har också fått fina recensioner i tidskrifterna Medicinsk Vetenskap, Tidningen kulturen och Psykologtidningen.

Om man föredrar att lyssna på när Mats berättar om boken så kan man lyssna på ett samtal mellan honom och Christer Sturmark på Fri tankes podcast eller när Mats var med och pratade på radio i Nordegren och Epstein, SR P1. Föredrar man istället att se Mats berätta kan man se på ett avsnitt från UR Samtiden – Pi-symposium våren 2017 .

Den andra boken jag läste var Hur jag lärde mig förstå världen som har givits ut av förlaget Natur & Kultur.

Hans Rosling behöver kanske inte någon större presentation. Många har nog sett hans grafiska presentationer av hur välfärden har förbättrats med bland annat minskad barnadödlighet och ökad läskunnighet i hela världen. Hur jag lärde mig förstå världen är självbiografin som berättar om Hans Roslings liv och boken var spännande som en deckare att läsa.

 

//Maria

Lämna ett svar