Inlägget gjort

Mammamage

I tisdags startade jag och två andra certifierade Mammamagetränare (Eva Enequist och Linda Guttormsdottir), en kurs på fyra tillfällen i Sollentuna där vi jobbar specifikt med aktiveringsövningar för de djupa magmusklerna. Det är första gången vi anordnar denna kurs, men det kommer absolut att bli fler tillfällen framöver, och jag tar även emot kunder enskilt där jag jobbar med denna typ av aktivering.

Första kurstillfället inleddes med en kortare föreläsning där vi beskriver hur kroppen förändras under graviditeten och hur framför allt bålens muskler påverkas under och efter graviditeten. Till den här första kursen kom det nio mammor med sina bebisar som var allt från 6 veckor till 8 månader gamla. Vi pratade mycket om både de djupa och ytliga magmusklerna och hur de töjs ut i takt med att bebisen växer i magen. Mellan de raka ytliga musklerna finns bindväv som musklerna fäster in till, detta bindvävsstråk kallas Linea Alba. Man kan likna en uttöjd Linea Alba med ett tuggummi som blir tunnare mammageoch tunnare ju mer det sträcks (se mittenbilden). Tyngdpunkten i kroppen flyttas fram på grund av ökad tyngd och det blir svårt att hålla emot med magens muskler. Det blir även en stor belastning på bäckenbotten.

När barnet har fötts fjädrar inte bindväven tillbaka som ett gummiband utan blir snarare slapp och drar långsamt ihop sig, och tar med sig de ytliga musklerna. I många fall går inte de yttre magmusklerna ihop helt, utan det blir en glipa emellan musklerna där bindväven fortfarande är uttöjd (se bild till höger). Det är det som menas med delade magmuskler eller diastasis recti. Läkningen av diastasen sker framför allt under de första 8 veckorna efter förlossningen. Utan särskild träning efter det sker det generellt inte någon större förbättring efter det.

Det är då extra viktigt att hitta tillbaka till aktiveringen av både bäckenbotten och de djupa musklerna, transversus abdominis. Bäckenbotten utgör ”golvet” i den inre gördeln i kroppen och de djupa magmusklerna kramar åt kroppen som en cylinder innanför de yttre magmusklerna. Genom att aktivera och träna de djupa musklerna kan vi se stora förbättringar i kontrollen av de djupa musklerna och i många fall förbättras även själva diastasen.

Det är aldrig för sent att börja jobba medvetet med aktivering av de djupa magmusklerna. Du behöver absolut inte vara nybliven mamma utan detta är något som både kvinnor och män behöver jobba med för att orka stå och gå i vardagen, och för att hålla upp kroppen bra vid aktiviteter som löpning. De djupa musklerna är gjorda för att jobba långsamt, lätt och länge och på så sätt avlasta de ytliga musklerna som ska kopplas in när vi rör oss.

I morgon fredag ska jag på inspirationsträff tillsammans med andra mammamagetränare. Ska bli kul att höra vad som sägs och planera roliga aktiviteter inför 2016! Tveka inte att kontakta mig om du har några frågor eller vill ha hjälp med att hitta rätt aktivering och bli starkare inifrån och ut.

//Jessica

Lämna ett svar