Inlägget gjort

Frisk utan flum på bokmässan

Fortasanas nya bok ”Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa” var med på bokmässan i Göteborg i slutet av september. Vårt förlag, Fri Tanke, hade en stor monter där vår och en massa andra böcker fanns till beskådning och försäljning.

Jag var på plats i Göteborg redan på torsdagen och när jag kom till hotellet såg jag den stora närvaron av poliser och polisfordon i närheten av mässan.

När jag tog hissen ner till frukostmatsalen på fredagen såg jag hur tre poliser sökte igenom ett buskage. Någon sa att det hade hittats gömda järnrör på något annat ställe i stan. Det kändes lite obehagligt att befinna sig mitt i allt detta och en kvinna som jobbade på hotellet var så glad över att lördagen var hennes lediga dag, hon skulle åka långt ut på landet berättade hon.

Väl inne i mässhallen märkte jag inte av något av det som hände utanför. Jessica och jag hade fullt upp med jobb. Vi hade fått upp en våg från Holland med vars hjälp vi kunde analysera intresserade personers kroppssammansättning. Så fort vågen (Tanita DC-430 MA) och plakatet där det stod att man kunde få veta sin fettprocent kom på plats började nyfikna mässbesökare att samlas. Hela fredagen träffade vi personer som vi mätte och pratade med och de fick även mössor och vattenflaskor från Garmin. Vi blev till slut supersnabba på att sammanfatta bokens upplägg och berätta hur en vägning gick till.

Klockan 14 var det vår tur att presentera vårt upplägg på scenen Hälsa och livsstil. Varje halvtimme startade en tjugominuterspresentation och det var lite pirrigt att bli uppmickade och träffa en helt ny publik. Vi berättade om upplägget av Interventionen som de sexton deltagarna i boken fick göra, om teorin bakom de rekommendationer de fick och även om resultatet.

Det var fantastiskt att kunna berätta att gruppen förlorade 18,5 kg rent fett utan att banta, eller på annat sätt svälta sig, och vansinnesträna. Resultatet blir ännu mer fantastiskt om man tänker på att alla deltagare inte förlorade fettmassa eftersom de redan låg inom ett hälsosamt intervall. Deltagarna fick dessutom nästan en halvmeter smalare midjor. Detta är otroligt positivt ur ett hälsoperspektiv. Inte lika lätt att mäta är ju den ökade kunskapen och intresset för hälsa som vi försökte sprida under de fyra månaderna vi träffades.

När vår presentation var över gick vi tillbaka till montern och fortsatte med fettmätningar och boksigneringar.

Det hände även andra saker hos Fri Tanke. Ulf Ellervik, kemiprofessorn från Lund, bjöd mässdeltagarna på glass som han gjorde med hjälp av flytande kväve. Temperaturen på flytande kväve är -196 grader och det ser ut som en rykande häxbrygd när man häller det i kärl som är varmare. Ulf hade gjord en vaniljsmet som kyldes med kvävet. Det både smakade och såg och härligt ut! Ulf har skrivit en bok som heter Glass för kemister och andra livsnjutare. Förutom detta fanns det också tävlingar i blixtschack där den som lyckades vinna över Anna Cramling fick en gratis bok. Anna är femton år gammal och spelar i OS-landslaget i schack och jag vågade inte ställa upp mot henne utan skyllde på att jag behövde köpa något att äta när det var dags… Klicka här för att komma till filmen där Anna och Christer Fuglesang pratar om schack.

När vi gick till mässan på lördagsmorgonen fick vi gå igenom öppningar i kravallstaketen och poliserna berättade att vi nog inte borde gå den vägen till tåget som vi hade tänkt utan istället ta en taxi till stationen. Vi hade några intensiva, härliga timmar i montern även på lördagen och sedan var det dags att åka tillbaka till Stockholm. Väl på tåget med lite godis och en kaffe kunde vi pusta ut efter de hektiska dagarna med alla nya intryck och vi kunde tyvärr också läsa att oroligheterna utanför mässhallen tilltog.

För några dagar sedan frågade någon hur hög/låg fettprocenten på mässbesökarna var. Jag kan berätta att det var en otroligt stor variation. Den lägsta siffran var strax under sju och den högsta närmare 50. Kvinnor bör ligga mellan 20 och 30 % och män mellan 10 och 20 %. Oavsett hur stor andel fett man har på kroppen behöver den få varierad, riktig mat med mycket grönsaker, vardagsrörelse (10.000 steg per dag) och träning (150 svettiga minuter varje vecka). Om man ligger högt i fettprocent eller har ett för stort midjemått är det bra att försöka nå hälsosamma nivåer och mer om det skriver vi i boken Frisk utan flum.

//Maria

 

PS. Vill du eller någon du känner också göra hälsoförbättringar? Var med i en av våra Interventionsgrupper. Läs mer här! DSl

Lämna ett svar