För tre veckor, när det fortfarande var varmt ute, träffade jag Lisen Forsberg från Sveriges Radios vetenskapsredaktion. Hon ville göra ett inslag om hur man ska tänka kring vätskeintag när det är varmt ute och kontaktade därför mig eftersom det ingår i den fysiologiundervisning jag håller på Karolinska Institutet.
Vi träffades i parken som ligger bakom Mörby centrum och jag var väldigt förväntansfull på hur en radioinspelning skulle gå till. Jag trodde att inspelningsutrustningen skulle vara väldigt avancerad och stor. Den kanske var avancerad men det syntes inte riktigt. Stor var den inte heller utan allt som krävdes var ett par hörlurar som reportern hade på sig och så mikrofonen som spelade in det vi sa.
Inslaget handlade alltså om hur mycket man måste dricka när det är varmt ute. Klicka här för att komma till SRs hemsida. Observera att detta handlar om hur kroppen fungerar hos friska individer. Om man är idrottare och vill prestera på topp måste man planera sitt vätskeintag för att inte få sänkt prestation. Jag har tidigare skrivit blogginlägget Måste jag dricka åtta glas vatten om dagen och där länkar jag till en artikel i Läkartidningen för den som vill läsa mer om detta spännande ämne.
För den som inte orkar lyssna på inslaget eller läsa tidigare blogginlägg kan jag berätta att vi inte behöver gå omkring och oroa oss för att torka ut och dö så länge vi har tillgång till dryck. Vårt törstcentrum i hjärnan ser helt enkelt till att vi dricker när det behövs i lagom mängder. Är det mycket varmt ute klarar är en vältränad person bättre på att reglera sin kroppstemperatur på grund av möjligheten att producera större mängder svett. Vältränade individer, och de som har vistats i värme och hunnit anpassa sig, svettas dessutom mer effektivt eftersom kroppen lär sig att inte utsöndra så mycket salt från svettkörtlarna i huden.
Det är lätt i teorin: ät vanlig mat, drick vatten när du är törstig och träna regelbundet.
//Maria