Inlägget gjort

När proppen gått

Kiropraktik är ett välkänt verksamhetsområde i Sverige, men framför allt har det funnits länge i den övriga världen. De gamla grekerna använde sig av denna metod, även om det bara kan dateras tillbaka till på slutet av 1800-talet. Kiropraktiken kom inte till Sverige förrän på 1920-talet, så den är fortfarande relativt ny här i vårt avlånga land.

Kiropraktik överlag är främst kopplat till smärta i rygg och nacke här i Sverige. Det är inte fel. En kiropraktor jobbar absolut med ryggar och nackar! Vi kan inte få nog av dem! Jag ska berätta varför. Men först en liten historia för att du ska förstå.

Jag jobbade på en fritidsgård där vi brukade sälja popcorn och slush på fredagar. Slushmaskinen var i full gång precis i början av passet för att det skulle hinna frysa till innan besökarna kom. Det skulle förberedas och poppas i popcornmaskinen strax efter att besökarna dundrat in för att fylla lokalen med biokänsla. Men det fanns ett problem. Så fort man startade igång popcornmaskinen samtidigt som slushen rullade, gick proppen i huset. Det satt en lapp om detta på maskinerna, ”STÄNG AV SLUSHMASKINEN INNAN DU POPPAR POPCORN – PROPPEN GÅR”, men det glömdes bort ibland. Det är väl jättebra att proppen går så att inte elsystemet överhettas och det börjar brinna i huset! Det vore verkligen hemskt… Men då blir ju slushen kall, inga popcorn och besökarna besvikna.CH bild 1

Alltså proppen går = huset säkrat = dålig funktion av maskiner = ledsna besökare

Detta var min lilla liknelse till nervsystemet i kroppen. Hjärnan, ryggmärgen och alla nerver som utgår ifrån ryggraden är sammankopplade, precis som elsystemet i ett hus (typ). Den agerar så att alla maskiner och apparater fungerar som de ska. Kylen ska vara kall, diskmaskinen igång, lamporna tända etc. Men om nervsystemet blir överstimulerat på något sätt, går en säkring. Har du allt i hela huset igång samtidigt, då finns det risk att flera säkringar går. Detta är för din säkerhet! Det finns alltså en anledning till varför man får så kallade leddysfunktioner i ryggraden. Något är överstimulerat och kroppen måste stänga av nervflödet, annars skapar det överhettning.

CH bild 2.pngTänk dig att du går till en vårdcentral för din ryggvärk och får en storpack Alvedon. Tänk då såhär: Om en propp har gått i huset och ditt kylskåp blir varmt, då blir maten dålig. Vad gör vissa? Jo, de går och byter ut den dåliga maten med ny och fräsch mat. Vad händer då? Ja, maten kommer fortfarande att bli dålig efter ett tag eftersom proppen inte är fixad. Man har alltså korrigerat problemet tillfälligt. Det botar inte ditt varma kylskåp. En kiropraktor tittar in i ”proppskåpet” och startar igång systemet igen med hjälp av ryggradens nära koppling till den. Men inte bara det.
Det kanske inte är säkringen som är problemet. Om systemet är överstimulerat spelar det ju ingen roll hur många gånger man fixar proppen. Är slushmaskinen igång igen tillsammans med popcornmaskinen kommer säkringen fortfarande att gå. Då måste man titta omkring i huset och hitta vad det är som är så överväldigande för elsystemet. Eller hur?

 
Så här kommer slutklämmen. Smärta är absolut en sökorsak som kiropraktorn oftast stöter på, men du behöver inte ha ont för att besöka en kiropraktor. Men tänk dig då det här huset. Hur mycket annat kan inte ett elsystem upprätthålla? Det håller igång ventilationen, värmer golvet, laddar upp mobiler och andra enheter, har datorn igång (och vad bara den i sig kan göra!)… Ja du ser. Massor av andra funktioner som man inte tänker på. Vi kiropraktorer älskar ryggar och nackar för att detta fantastiska nervsystem vi har utgår därifrån. Nervsystemet kan hjälpa kroppen att bota sig själv och besvär som inte alltid ett piller kan. Tänk dig då vad mycket mer som kan påverkas av nervsystemet och vad som händer i våra kroppar när vi korrigerat ”säkringen i ryggraden”.

Du är välkommen att kontakta mig om du har några frågor eller funderingar som du vill diskutera. Du är självklart även välkommen att boka in en besökstid hos mig på Stockholmsvägen 47 i Stocksund via hemsidan eller via telefon.

Ta en titt på hemsidan om du vill veta mer om vad kiropraktik är och hur det kan hjälpa just dig:
www.thornekiropraktik.se

//Cheyne Henriksson

CH bild 3.png

Lämna ett svar