Inlägget gjort

Löpning med fortasana

De flesta vet förmodligen att det är nyttigt att röra på sig, att bli starkare och få bra kondition. Med anledning av det har vi startat våra löpgrupper. Kan man av olika inte springa finns IMG_20150317_104536det andra sätt att få bra kondition, till exempel kan man cykla, ro eller simma. Fördelen med löpning är att man inte behöver ta sig till ett gym eller simhall och man behöver inte heller införskaffa en massa utrustning (om man inte blir totalt biten och älskar prylar för då finns det en uppsjö av roliga saker). Många tycker ändå att löpning är pest och pina. Tipsa dem om att komma och springa tillsammans i grupp, de brukar ändra uppfattning då!

 

Upplägg på passen

Alla pass inleds med uppvärmning. Uppvärmningen är viktig för att få igång cirkulationen, andningen och värmen. Därefter följer koordinations-, löptekniks- och löpekonomiövningar. Alla de här övningarna gör vi för att stärka de muskler som är extra bra vid löpning och för att det ska bli lite lättare att springa. Det är ju en fördel om man till exempel inte bromsar farten när man sätter i foten i marken.

Sedan kommer vi till de konditionshöjande övningarna. Konditionen har visats öka väldigt bra när man varierar sin fart. Detta brukar kallas intervallpass. Vissa pass springer vi korta intervaller och andra pass långa intervaller. Hur man lägger upp detta kan varieras i det oändliga. För att det ska bli lite roligare, och för att man ska glömma bort att det är jobbigt brukar vi varva med styrkeövningar.

 

Specialövningar

Koordinations- och snabbhetsövningar gör vi ibland i löpstegen. Det är en platt stege som ligger på marken. Man kan skönja stegens påse på bilden.Kortleken

På bilden ser man även kortleken! Det är en rolig övning när man får springa iväg ett kort varv och när man kommer tillbaka får man dra det översta kortet i kortleken. Varje färg representerar en styrkeövning och siffran säger hur många gånger övningen ska göras. Drar man jokern får alla samlas och göra plankan i 2 minuter.

IMG_20150306_093012En annan övning går ut på att två lag ska försöka bli av med sina blåa glaskulor genom att springa upp och ned för en backe och lägga dem i det andra lagets hink. Jobbigt som tusan!

Vi använder oss även av annan utrustning som är lätt att bära med sig, till exempel olika typer av gummiband och mattor.

 

Nivå

Om vi inte anger annat är våra pass är gjorda för att passa alla, såväl nybörjare som vana löpare. Man springer i sitt eget tempo och ska inte jämföra sig med någon annan. Det är ingen risk att man springer för långsamt för att vara med i en grupp och man blir aldrig lämnad ensam. Springer man snabbt kommer man hinna med flera vändor och springer man långsamt färre, men det är inte någon som håller koll på vad de andra gör – man är fullt upptagen med sitt eget flås. 🙂

Vi vill att du ska bli starkare och öka din kondition på ett säkert, effektivt, omväxlande och kanske till och med roligt sätt!

//Maria

Lämna ett svar