Livsstilsförändring för bättre hälsa

INTERVENTIONEN – gör en livsstilsförändring!

Vill du ha hjälp med att leva mer hälsosamt, förbättra dina kostvanor, röra dig mer i vardagen eller komma igång med träning? En intervention är en insats för att förbättra människors fysiska och psykiska hälsa. Ensidig kost, i för stora mängder, och en inaktiv livsstil ökar risken för ohälsa. Tillsammans med oss och de övriga medlemmarna i gruppen kommer du att få möjlighet att göra en hälsoresa och en livsstilsförändring oavsett din utgångspunkt och ditt behov av förändring.

Anmäl dig till vår onlinetjänst. Nästa planerade start är 12 februari 2020. Anmäl dig senast 25:e januari. Max 20 platser per grupp. 

Vill du ha mer inspiration och tips – lyssna gärna på oss i Frisk utan flum-podden eller läs inlägg på Fortasanabloggen. Podden finns även på Spotify och på andra ställen där poddar finns.

I september 2017 släpptes vår bok ”Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa”. I boken beskriver vi hur lite som faktiskt behövs för att leva ett hälsosammare liv. Under 2016 följde vi 16 personer som genomförde en livsstilsförändring mot ett hälsosammare liv och lärde sig varför förändringarna är positiva och vad som ligger bakom rekommendationerna kring kost och fysisk aktivitet. Små förändringar kan leda till stora hälsovinster – vi berättar varför. Upplägget är i linje med den senaste forskningen.

Du får allt detta under 6 månaders tid till en kostnad av 5950 kr (inkl moms):

  • App och onlinetjänst för registrering av vardagsrörelse och träning
  • Inlog till kostregistrering och analys av matvanorVåg
  • Filmklipp om kost, träning, hälsa, stress och beteendeförändring
  • Boken Frisk utan flum
  • Träningsprogram
  • Träningsgummiband
  • Aktivitets- och träningsklocka från Garmin värde ca 2000 kr (forerunner 35)
  • Regelbunden kommunikation via appen, både enskilt och med hela gruppen
  • Veckoutmaningar
  • Frågeformulär och reflektionsfrågor regelbundet

För intresseanmälan och frågor, maila interventionen@fortasana.se eller anmäl dig genom att göra en beställning via vår webshop. Anmälan är bindande och personlig. 

Planeringen för de 26 veckorna ser ut så här. Gruppens deltagare kan följa och peppa varandra under hela tiden och det finns även möjlighet att ställa frågor till Maria och Jessica.

Vecka:

  1. Introduktionsmail med information inklusive manual för Garminklockan. Hemmatester och mätningar genomförs. Läs om testerna i Appendix 1 i Frisk utan flum.
  2. Filmklipp om Beteendeförändring, läs kapitlet ”Beteendeförändring för att skapa en vana” i Frisk utan flum. Fundera över, och formulera, mål för de hälsoförbättringar du vill göra.
  3. För en kostdagbok i tre dagar och skriv upp allt du äter och dricker (onsdag, torsdag och lördag).
  4. Filmklipp om kostrekommendationer, läs kapitlet ”Kostråd” i Frisk utan flum. Skriv in kostdagboken från veckan 3 i programmet NutritionData (separat inloggning) och få en inblick i hur dina matvanor ser ut just nu. Starta sen en ny kostregistrering som du för in löpande i NutritionData under sju dagar.
  5. Fortsättning kostregistrering. Filmklipp om fysisk aktivitet och träningsrekommendationer, läs kapitlen ”Konditionsträning” och ”Styrketräning” i Frisk utan flum. Börja logga fysisk aktivitet om du inte redan gjort det. På Garminklockan ser du antalet aktiva minuter per vecka och du kan registrera när du startar och avslutar en träningsaktivitet. Träningsprogram 1 skickas ut.
  6. Analys av sju dagars kostregistrering – återkoppling från fortasana.
  7. Reflektionsfrågor skickas ut och besvaras.
  8. Filmklipp om dieter, läs kapitlet ”Genvägar till en snyggare kropp” i Frisk utan flum.
  9. Filmklipp om stillasittande, läs kapitlet ”Stillasittande och vardagsmotion” i Frisk utan flum. Utmaning – kan du nå ditt stegmål sju dagar i rad? Berätta hur du gör och tänker.
  10. Utmaning – tipsa varandra om mellanmål.
  11. Filmklipp om tarmflora. Utmaning: Frukt och grönsaksutmaningen. Hur ska man göra för att äta 500 gram frukt och grönt varje dag?
  12. Träningsprogram 2 skickas ut.
  13. Kostregistrering tre dagar (onsdag, torsdag och lördag). Registrera allt du äter och dricker i programmet NutritionData och jämför dina staplar med hur det såg ut vecka fyra.
  14. Utmaning – Fredagsmys – hur kan man tänka?
  15. Reflektionsfrågor skickas ut och besvaras.
  16. Filmklipp gener och gentester
  17. Diskussion om hur det går med motivationen. Är något svårt?
  18. Utmaning – hur står man emot frestelser?
  19. Utmaning – berätta om en ny typ av träning du har provat.
  20. Filmklipp om stress, läs kapitlet ”Stress och återhämtning” i Frisk utan flum.
  21. Utmaning – prova meditation i sju dagar. Tex kan du ladda ner en gratisapp, det finns olika att välja på.
  22. Fyra veckor kvar på Interventionen. Fundera över hur du ska hålla kvar de hälsoförbättringar du har åstadkommit under de senaste månaderna.
  23. Hemuppgift i NutritionData
  24. Diskussion av hemuppgiften i appen.
  25. Avslutande reflektionsfrågor, alla tester som gjordes i början görs om.
  26. Slut och utvärdering av projektet.

Samarbetspartners:

Lämna ett svar