Inlägget gjort

Avsnitt 59. Nobelpriset, klimakteriet och resistent stärkelse

Nobelpristagarna har offentliggjorts och vi prata om priset i fysiologi eller medicin som i år tilldelas två forskare för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Vi spekulerar också kring varför det heter fysiologi ELLER medicin.  

Vi tar oss också an en lyssnarfråga fråga kring klimakteriet och en annan som handlar om kolhydrater och hur mycket som omvandlas till resistent stärkelse vid avkylning, och därmed inte tas upp som kolhydrater utan utgör kostfibrer via tarmbakterier.  

Länkar: 

Nobelpriset 2021 i fysiologi eller medicin: 

The 2021 Nobel Prize in Physiology or Medicine – Press release in Swedish 

Avhandlingen ”Women’s health in midlife – a person-centered approach in primary care -effects on mental, somatic, and uro­­genital symptoms, and quality of life” 

Testet: https://www.nobelprize.org/image-pairing-medicine/  

 Energiberäkning Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/energi-kalorier  

Resistent stärkelse: https://svenskpotatis.se/konsument/potatis-och-halsa/  

Lämna ett svar