Inlägget gjort

Kostrådgivning för att må bättre

De flesta jag träffar äter överlag bra mat men det finns nästan alltid något man kan justera vid en kostrådgivning för att må bättre. Ungefär 40 % av svenskarna är intresserade av att gå ned i vikt men kostrådgivning handlar inte alltid om bantning. Är du hungrig på eftermiddagen och kvällen? Drabbas du av blodsockerfall? Funkar inte magen som den ska? Går du upp i vikt trots att du äter som du alltid har gjort? Vill du prestera bättre när du tränar?

Många företag delar ut friskvårdsbidrag till sina anställda och Skatteverket har beslutat att kostrådgivning (och även gruppträning) är en förmån som är skattefri och därför erbjuder fortasana friskvård via ActiWay. ActiWay tillhandahåller system för betalning, administration och uppföljning av aktiviteter inom friskvårdsbidraget och de intervjuade mig förra veckan. Läs intervjun här.

 

Jag är intresserad av kostrådgivning – vem ska jag gå till?

Kostrådgivare kan ha lite olika utbildning och varierande inriktning. Vissa kanske jobbar efter en speciell metod och exempel på det kan vara Paleo, glutenfritt, laktosfritt, LCHF, Atkins, blodgruppsdieten, 5:2-dieten, periodisk fasta, ketogen diet, stenålderskost och lågkolhydratdieter. Andra kanske jobbar enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det kan också vara så att kostrådgivare är inriktade mot speciella målgrupper som idrottare, mot viktminskning, mot vissa ålderskategorier eller annat. Mitt tips är att kolla upp innan vem du väljer att gå till så att du vet att det blir rätt.

 

Hur fungerar fortasanas kostrådgivning?

För mig är det viktigt att det finns vetenskapliga belägg för det jag rekommenderar. Därför arbetar jag alltid efter de nordiska näringsrekommendationerna eftersom de är framtagna av en stor expertgrupp som har gått igenom hela forskningsfältet.

När man köper kostrådgivning av oss får man först komma på ett fysiskt möte, om man bor i närheten. Om man inte vill eller kan komma till oss löser vi det ändå. När vi träffas pratar vi om varför du har kommit, vad du tror att jag kan hjälpa dig med och så diskuterar vi om vad du har för mål med att jobba med kosten. Jag erbjuder också en analys av din kroppssammansättning, midjemått och liggande bukhöjd. Kroppssammansättningen och måtten är intressanta att känna till ur ett hälsoperspektiv.

Efter det första mötet har vi kontakt per e-mail veckovis i fyra veckor. Under den tiden kommer du att få en mängd frågor att fundera över, skriftligt material och så kommer du att få kostregistrera i ett program som tydliggör om du får i dig tillräckliga mängder vitaminer, mineraler, energi och hur fördelningen mellan proteiner, fett och kolhydrater är, med mera.

När de första fyra veckorna har gått kan du välja att jobba vidare med programmet på egen hand eller köpa till ett paket då vi fortsätter att ha veckovis kontakt en ytterligare en månad med möjlighet till förlängning.

 

Kostföreläsning för en grupp

Jag jobbar inte bara med enskild kostrådgivning utan föreläser även om kost på företag, föreningar, andra grupper och utbildningar. Kontakta mig gärna om du är intresserad av att anordna en föreläsning så diskuterar vi ett lämpligt upplägg.

 

Kostrelaterade blogginlägg

Vill du veta lite mer om hur jag tänker eller om du kanske vill ha ett litet tips kan du läsa tidigare blogginlägg om till exempel mjölk, tips på hur man motstår fredagsmysfrestelsen, en utmaning som syftar till att äta mer grönsaker, risker med att äta vitamintabletter, hur mycket vin man bör – eller inte bör – dricka, och om det är bra eller dåligt att äta en ketogen diet.

 

Jag erbjuder kostrådgivning för att få dig att må bättre.

 

//Maria

Lämna ett svar