Inlägget gjort

Frisk utan flum på TV4 Nyhetsmorgon

Våra respektive taxibilar dök upp 7:10 i söndags och körde oss på folktomma gator till Tegeluddsvägen på Gärdet. Där finns TV4 huset och Nyhetsmorgons studio.

Morgonen inleddes med en härlig frukost och sedan bar det av till sminket. Tjocka lager av olika krämer gav oss nya släta ansikten och det var helt plötsligt dags för oss att gå ner till studion. Under tiden inslaget innan pågick plockade vi upp bioimpedansvågen vi hade med oss och så fort det blev reklam mätte vi programledaren Jenny Alversjös kroppssammansättning. Vi hann även lägga upp salladen som Jessica hade preparerat hemma kvällen innan. Samtidigt som allt detta skedde under stor tystnad fick vi mikrofoner på oss och instruktioner om var vi skulle sitta och att vi var tvungna att sitta kvar tills vi fick order om att gå ut.

Plötsligt satt vi på varsin stol och man såg sekunderna ticka ned på en skärm bakom Jenny. Jenny började läsa på telepromptern och vi var plötsligt med i TV. De elva minuterna gick så snabbt och plötsligt var det över. Hur gick det?

Här finns inslaget.

Vi fick snabbt packa ihop våra saker, grabba åt oss en bulle och kaffe från ”green room” och bege oss en trappa upp där det var dags att medverka i live chatten. Vi trodde att vi skulle skriva kommentarer men vi filmades direkt på Nyhetsmorgons facebooksida samtidigt som frågorna dök upp på en liten skärm framför oss. Instruktionen var att vi fick hålla på så länge vi ville men efter 45 minuter började frågorna komma tillbaka så då var det dags för oss att avsluta. Här är länken till Nyhetsmorgons facebooksida och scrollar man ner en bit kommer man inlägget med vår medverkan.

Så här långt var allt frid och fröjd men sedan började det tråkiga och obehagliga!

Först lite bakgrundsinformation:

Boken Frisk utan flum handlar om de rekommendationer som finns idag för kost, träning och vardagsrörelse. Vi har följt 16 personer som har strävat att leva enligt rekommendationerna under fyra månader och de har berättat hur det har känts och vi visade även hur vissa av deras hälsomått förändrades. Vår bok är inte något forskningsprojekt utan en populärvetenskaplig bok där vi beskriver forskningen bakom rekommendationerna som finns.

Jag tror att det var Jessica som först uppmärksammade mig på otrevliga kommentarer på Nyhetsmorgons facebook-sida. Efter att chatten stängdes ned fortsatte folk att skriva kommentarer. Senare på kvällen kom det ett mail från en man som uppenbarligen inte har läst vår bok (eftersom den inte är något forskningsprojekt) men ändå tyckte att vi skulle skämmas. Han fortsatte i följande mail att skriva hur dåliga vi var.

Igår fick vi en kommentar på vårt eget facebookinlägg på fortasanas sida som länkar vidare till de här två sidorna:

http://annikadahlqvist.com/2017/11/05/forskarna-krossar-halsomyterna/

https://forum.kostdoktorn.se/topic/10246-socker-%C3%A4r-inte-farligt/

Helt okända människor, som inte har läst vad vi har skrivit, kallar oss alltså otrevliga saker och anklagar oss för det ena och det andra och det borde väl inte göra så mycket kan man tycka. Egentligen tar vi inte åt oss så mycket av kritiken eftersom det inte är vår forskning som kritiseras, men det finns personer som har blivit hotade av människor som inte vet var gränsen går och det känns faktiskt lite obehagligt. Ett par exempel: Vid en disputation som handlade om kolhydrater på Karolinska Institutet förra året valde man att ha vakter i beredskap och livsstilsforskaren Maj-Lis Hellenius har fått höra att hon ska ”undanröjas”.

Till er som skriver otrevliga kommentarer: Hur tror ni att det känns att ta emot dem? Varför känner ni att ni måste attackera andra människor bara för att ni inte håller med dem? Vi för gärna en diskussion med er, men den måste vara saklig och trevlig.

Till alla er som skriver snälla kommentarer: Tusen, tusen tack, det betyder jättemycket! <3 Vi kommer inte att skämmas för att vi jobbar för att sprida evidensbaserad kunskap om hälsa, kost och träning. På fredag ska vi sitta med i ett studiosamtal och spela in ett avsnitt av Vetenskapsstudion på SVT som denna gång handlar om träning.

Kommentera