Inlägget gjort

Mina 30 minuter kan ha räddat ett, eller flera, liv

Äntligen kom smset med beskedet att mitt blod har kommit till användning för en patient! Hurra!!!Screenshot_20170131-153817

Tyvärr kan jag inte skryta med att vara en speciellt duktig blodgivare. Kvinnor får lämna en påse tre gånger per år. män fyra gånger per år och på mina 20 blodgivarår är jag långt ifrån 60 påsar men jag tänker att lite är bättre än inget. Blodet man ger har flera olika användningsområden. Det kan behövas vid förlossningar, operationer, olyckor, vid cancerbehandlingar, osv, osv. Man delar upp blodet i olika delar och använder dem till olika behandlingar vilket betyder att flera personer kan få hjälp av en enda påse.

Den volym man lämnar är 4,5 dl och det är mindre än 10 % av blodvolymen.  När jag föreläser om blod och blodtryck för studenter på högskolorna i Stockholm brukar jag berätta att fysiologiböckerna sägar att om man förlorar mer än 10 % är det en blödning men dit räknas alltså inte en blodgivning. Innehållet i påsen är alltså inte något problem för kroppen att bli av med. Den förlorade volymen är återställd på väldigt kort tid. När man ligger på britsen få man dricka festis och när man är klar får man mer att dricka. När vi sväljer juicen eller kaffet så kommer vattenmolekylerna åka ner i magsäcken och sedan fortsätta ut i tolvfingertarmen. I tarmen tas vattenmolekylerna upp i blodbanan och återställer volymen. Är volymen återställd kan kroppen även ha ett tillräckligt högt blodtryck. Även om volymen alltså är återställd väldigt snabbt tar det mellan tre till fyra veckor innan vi har hunnit göra tillräckligt med nya blodkroppar och jag inbillar mig att jag känner lite flåsig en tid efter att ha lämnat blod.

Hur går det då till? Jo, man beger sig till närmsta blodcentral eller blodbuss. Där får man svara på frågor som säkerställer att man är fullt frisk och inte riskerar att smitta en medmänniska, som kanske är väldigt sjuk och försvagad, med något som kan göra henne sjukare. Man får till exempel svara på om när man senast var utomlands, och var man var, om man nyligen har tatuerat sig, om man har feber, osv. Är man ny blodgivare, eller om det var ett tag sedan man lämnade blod senast, kollar man att blodtrycket är normalt och att hemoglobinvärdet är tillräckligt högt. Hemoglobinet är det ämne i de röda blodkropparna som transporterar runt syret till kroppens alla celler. Alla kan, eller får inte, lämna blod. Man kan exempelvis ha för lågt hemoglobinvärde, för lågt blodtryck, för tunna kärl, ett medicinskt tillstånd som gör att man kanske behöver sitt blod själv eller så mår man inte bra av det.

IMG_20170120_142553

Om allt ser bra ut får man lägga sig på britsen och själva blodgivningen börjar. En nål sticks in i ett av kärlen i armvecket och så rinner blodet ut i en påse. Det hela är över på maximalt 15 minuter och för mig tog det 9 minuter och 57 sekunder den här gången. Under tiden blir man såååå ompysslad. Sköterskorna kommer med festis och de fick mig att känna mig som en hjälte. Perfekt för egot alltså!IMG_20170120_142731

När man är klar får man sätta sig och ta lite kaffe eller annan dryck. Vill man får man också ta en smörgås och chokladbitar. Dels får man alltså fylla på med lite mer vätska och så får personalen en chans att se ifall man känner sig lite snurrig. Jag har aldrig känt mig snurrig. Som man ser på bilden har jag ett överdrivet stort bandage på min högra arm. Vanliga människor får ett litet plåster men jag är lite känslig mot vissa typer av klister på plåster så jag blev ordentligt inpackad med ett bandage istället. Man får också en karta med järntabletter eftersom järn behövs för att vi ska bilda nya röda blodkroppar.

IMG_20170120_142632

Innan man går får man en gåva som tack för hjälpen. Man kan välja ljusstakar, koppar, handdukar och andra saker. Jag valde att skänka min gåva till välgörenhet och den här gången blev det Radiohjälpen.

 

IMG_20170120_143107Jag kan vara en av dem som behöver donerat blod någon gång i framtiden. Totalt sett tar ett besök på blodcentralen ungefär 30 minuter och man räddar faktiskt liv utan någon egentlig uppoffring.

Just det, Jessica och jag var förstås där tillsammans men hon blev klar tidigare och fick därför inte vara med på någon bild. Det var lite journalstrul för mig eftersom något hade glömt att klicka i att min förra blodgivning av avslutad och då var det svårt att påbörja en ny.

//Maria

 

Läs mer på blodgivningens hemsida. Där kan man också se hur fyllda länets blodlager är just nu.lager

 

 

Lämna ett svar