Inlägget gjort

Kan ett gentest tala om hur jag ska träna?

Hoppas ni haft en bra inledning på maj!

När jag var ute och sprang härom veckan hade jag ett av de senaste avsnitten från Kropp och själ-podden (Sveriges Radio P1) i öronen. Avsnittet handlade om gentester och om de kommersiella testerna som finns tillgängliga på olika hemsidor och i vissa butiker verkligen håller vad de lovar och om det är värt att lägga pengarna på att göra ett gentest för att veta hur du ska äta eller träna? Jag lyssnade även på en annan podd tidigare i våras där denna typ av gentester höjdes till skyarna vilket gjorde mig lite bekymrad.

I vår bok Frisk utan flum skriver vi ett avsnitt om vad arvet spelar för roll och deltagarna som vi följde i boken fick även göra ett gentest som finns på marknaden. Läs gärna vårt tidigare blogginlägg om gentester och hur ett test går till: https://www.fortasana.se/gentestet-i-interventionen/

I Kropp och själ-podden intervjuades flera forskare och experter som beskrev vad man idag kan se med denna typ av tester, hur långt forskningen har kommit och vad man skulle kunna förvänta sig i framtiden. Exempel på genetiska egenskaper som ofta testas i denna typer av hemmatest är gener för övervikt, ätbeteende och muskelegenskaper. Relativt ny forskning visar att man beroende på vilken uppsättning av olika genvarianter man har kan svara bättre eller sämre på olika typer av träning. En framtidsvision för detta forskningsområde är att kunna skräddarsy individuellt anpassade träningsprogram till idrottare eller motionärer efter att de genomfört en DNA-analys. Så långt har forskningen inte kommit idag och frågan är om den någonsin gör det. Självklart kommer forskare att lära sig mer om hur gener samverkar med varandra, men det är så många andra faktorer som också spelar in och påverkar träningssvaret.

Alla celler i din kropp innehåller samma genetiska material, så oavsett om man tar celler från slemhinnan i munnen eller någon annanstans på kroppen är det samma genvarianter i alla celler. Däremot kan olika gener uttryckas varierande mycket i olika celltyper. Att en gen aktiveras kan enkelt förklaras som att den aktiveras och att det i och med det bildas ett protein som är specifikt för den genen. Även om vi människor har samma genuppsättning finns det variationer på enskilda gener som kan påverka i vilken grad de uttrycks. Om en gen inte aktiveras kan inte heller så mycket protein bildas och det är proteinerna som står för funktionen.

I dina celler har du två uppsättningar av varje gen; en från din pappa och en från din mamma. Det är bara en av dessa som förs vidare om du får egna barn, den andra uppsättningen av samma gen kommer från din partner. Det betyder att för varje genvariation som du har är det 50 procents chans att den förs vidare till dina barn.

Om man då gör ett sådant här kommersiellt tillgängligt test hemma för att få veta mer om sina muskelegenskaper, eller om man är lämpad att äta på ett visst sätt, är det helt korrekt att säga att testet kan tala om vilken genvariant för de testade generna man har. Så långt är allt frid och fröjd. Problemet kommer när själva tolkningen ska göras och hur resultaten presenteras.

Det som är lite lurigt är att vi utifrån dessa tester inte har en aning om hur aktiv genen som testats är, testet visar bara att en viss variant finns. Bara för att man har ärvt förutsättningarna att till exempel få snabba och explosiva muskler behöver det inte bli så. Livsstilsfaktorer som till exempel övervikt, stress, matvanor och rökning kan göra så att uttrycket av gener ökar eller minskar. Detta spelar en stor roll och det kan alltså vara så att även om man har ärvt en viss egenskap kommer den inte att visa sig om man till exempel rökte som ung.

Inte heller kan man förutsäga ett träningsresultat. Det är många olika signaler i kroppen som aktiveras vid när man utövar fysisk aktivitet, och hundratals gener som påverkas och samverkar med varandra. Det är alltså inte sannolikt att en enskild gen skulle kunna förutsäga prestation eller hur du ska äta för att må bra.

Slutligen, måste man gentesta sig för att kunna få ett optimalt tränings- eller kostupplägg? Det enkla svaret är NEJ, det behöver man inte göra. All träning är bra och idag kan inget gentest förutsäga hur du kommer att svara på den. Du märker antagligen själv vilken träning du får bäst resultat av och vilken kosthållning som håller dig mätt, frisk och inte bidrar till att du går upp i vikt.

/Jessica

Lämna ett svar