Inlägget gjort

Dopingjägaren och vi!

Tidigare i våras blev vi kontaktade av Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation. Det är en stiftelse som sprider kunskap om farorna med doping och arbetar för en ren idrott. Ett växande problem  är risken att drabbas av ofrivillig doping, alltså att man tror att det man äter eller dricker innehåller ämnen man inte kände till, vilket stiftelsen också arbetar med att öka kunskapen om.

Fonden hade fått frågan från idrottsportalen Sport Competence om att spela in ett samtal om doping, ofrivillig doping och kosttillskott och undrade om vi ville göra detta tillsammans med Arne Ljungqvist. Vi kände oss stolta över att få frågan och vårt första möte var hemma i hos Arne i hans villa norr om Stockholm.

Arne Ljungqvist är läkare i grunden och pensionerad professor vid Karolinska Institutet. Han är även den största profilen inom anti-dopingvärlden och var bland annat med och startade WADA (World Anti-Doping Agency). Du kan läsa mer om Arne HÄR!

Vid 86 års ålder är Arne fortfarande aktiv som föreläsare och har en viktig roll i antidopingarbetet i hela världen. Jessica har haft möjlighet att lyssna på honom vid flera tillfällen och det är verkligen en unik upplevelse att få ta del av Arnes kunskap och berättelser från hans arbete. På SVT finns en dokumentärserie om Arne och hans arbete som ”dopingjägare”.

Våra möten resulterade i ett samtal på drygt 30 minuter som vi spelade in tillsammans med SportCompetence, https://www.sportcompetence.se/föreläsningar. Sport Competence har som syfte att sprida kunskap till idrottsföreningar, skolor och företag.

Vårt samtal heter Doping, ofrivillig doping & kosttillskott! Klicka på länken nedan för att se ett smakprov av vårt samtal på Sport Competence portal, https://bit.ly/2snyGkg

För att se hela filmen behöver man ha ett medlemskap, läs mer på deras hemsida hur din förening eller företag kan ansluta sig.

I vår bok Frisk utan flum skriver vi mer om hur man rekommenderas äta och varför de allra flesta inte behöver ta något kosttillskott. Även Riksidrottsförbundet, Livsmedelsverket och Olympiska kommittén avråder från kosttillskott.

Inlägget gjort

Sommarspecial – kost och/eller träning online

I sommar ska vi prova på något nytt!

Tillsammans med Linda Guttormsdóttir på PL Performance and Fitness och MammaFit erbjuder vi nu två olika sommarprogram för dig som vill passa på att göra något nytt i sommar.

Vi jobbar on-line i gratisprogrammet/appen Slack med veckovisa utmaningar eller program och du är med i en grupp där du både kan peppa och få inspiration av de andra medlemmarna. Välja att träna med oss i sommar, att förbättra dina kostvanor eller varför inte kombinera båda!

Träning:

Träningen är anpassad så att du kan träna hemma och utomhus, du behöver inte ha tillgång till ett gym, och du kan även engagera resten av familjen och dina vänner. Du kan vara med oavsett om du är nybörjare eller van att träna och du får tips om alltifrån uppvärmning, löpskolning, teknik och hur du kan stegra övningar i takt med att du blir starkare.

  • Start: 25 juni 2018
  •  Tid: 2 månader
  • Pris: 2900 kr inkl moms
  • Betalning: faktura skickas med e-post
  • Anmälan: senast 20/6, anmälan är bindande
  • Platser: minst 5 deltagare
  • Vad ingår: boken Frisk utan flum, träningsklockan Garmin Forerunner 35, två stycken träningsgummiband och möjlighet att kommunicera privat och i grupp
  • Ledare: Jessica Norrbom och Linda Guttormsdóttir, läs mer om Jessica HÄR och om Linda HÄR
  • Mer info: klicka här

Kost

Kostrådgivning som passar alla oavsett om målet är att gå ner i vikt, gå upp i vikt, öka kunskapen om mat och näringsämnen, öka chanserna till långvarigt god hälsa eller förbättra träningsresultaten. Efter de två månaderna kommer du att ha fått ökad kunskap om hur kroppen fungerar, vad som ger energi och hur mycket vi behöver av olika näringsämnen, vitaminer och mineraler.

 

  • Start: 25 juni 2018
  • Längd: 2 månader
  • Pris: 2900 kr inkl moms
  • Betalning: faktura skickas med e-post
  • Anmälan: senast 20/6, anmälan är bindande
  • Platser: minst 5 deltagare
  • Vad ingår: boken Frisk utan flum, fri till gång till kostregistreringsprogrammet NutritionData (som även innehåller en stor receptsamling att tillgå om fantasin tryter) och möjlighet att kommunicera privat och i grupp
  • Ledare: Maria Ahlsén
  • Mer info: klicka här

Kombinationsprogram

Var med i båda grupperna för endast 5000 kr (endast en bok ingår då).

Mer info: klicka här

Inlägget gjort

Boktips – Det ängsliga matsamhället

Usch, det finns knappast något så jobbigt som att sitta ihoptryckt i en tåg- eller flygplansstol – om man inte har en spännande bok!

 

Jag kom över ett exemplar av boken Det ängsliga matsamhället skriven av Andreas Håkansson, utgiven av Fri tanke förlag (samma förlag som givit ut våra böcker Frisk utan flum och Livsmedelsmagi), och det räddade min resa.

 

Andreas är docent och universitetslektor i Livsmedelsteknik vid Lunds universitet och skriver om, det han kallar, ”industrimat” i sin bok. Det här är ett område som är förknippat med starka känslor och uppfattningar. Så är det även för mig och jag noterar när jag läser boken att som kemist och fysiolog tänker jag på ett sätt, men känslomässigt är det inte riktigt lika lätt.

 

  • Visst måste det vara sämre att äta frysta grönsaker än färska?
  • Inte kan det vara bra att äta storskaligt producerad mat som det är så mycket tillsatser i?
  • Borde inte det allra bästa ändå vara att ha sin egen ko i trädgården och dricka opastöriserad, ohomogeniserad och närproducerad mjölk?

 

Kemisten och fysiologen i mig svarar snabbt och enkelt Nej, Jo, Nej men det intressanta är att den spontana känslan inte alltid stämmer överens med svaren. Känslan, och hur vi argumenterar för att försvara den, skriver Andreas om i boken. Han tar dessutom upp en massa myter som han krossar. Vissa av dem kan man läsa om i DN Debatt från den 24 mars 2018 (om man är prenumerant):

  • Fabrikerna gör inte maten giftig
  • Fabrikerna förstör inte näringen
  • Fabrikerna är inte sämre för klimatet

 

Jag träffade Andreas och fick höra honom berätta om Det ängsliga matsamhället när han, Anna Schytt (som har skrivit Med känsla för is) och jag presenterade våra böcker på författarkväll på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Det var spännande, läs boken.

 

 

 

 

 

Beställ ditt eget exemplar av Frisk utan flum här.

 

Hurra vad skönt, jag kan alltså fortsätta servera fabriksgjorda fiskpinnar tillsammans med en köpesås och äta med god aptit. Att slippa dubbelpaneringen den här gången frigör så mycket värdefull tid som jag kan utnyttja till andra saker, som att till exempel ta en löptur i den vackra solnedgången.

 

Här är några andra boktips från mig.

//Maria

Inlägget gjort

Träna intervaller och förbättra din kondition!

Nu när våren äntligen har kommit, och det med besked! Om man inte har problem med pollenallergi är det en fantastisk tid att passa på att träna utomhus. I det här inlägget tipsar vi om olika typer av intervaller. Intervallträning är ett utmärkt sätt att utmana och förbättra sin kondition på.

Att ha en bra kondition och en relativt stor muskelmassa är en av de viktigaste ”friskfaktorerna” för vår kropp. Rekommendationerna kring fysisk aktivitet säger att vi bör sträva mot att få ihop 30 svettiga minuter om dagen eller 150 svettiga minuter per vecka, det vill säga konditionsträning där vi får upp pulsen och hjärtat får jobba. Man får dela upp sina minuter i princip hur man vill, det viktiga är att komma upp lite i puls så att man blir varm och svettig. Många som vi träffar upplever att det är svårt att få till den mängden konditionsträning och vi tänkte därför ge några tips på hur du kan göra.

I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit mer om vad kondition är och varför det är bra att ha en god kondition om du vill läsa mer: http://www.fortasana.se/vad-ar-kondition-och-varfor-ar-det-bra-att-ha-god-kondition/

Intervaller kan alla göra utifrån sin egna förmåga och innebär att du delar upp arbetet i mindre delar och vilar mellan varje. På så sätt kommer du att orka totalt sätt längre tid på en högre intensitet än om du inte vilar emellan. Intervaller kan i princip varieras i det oändliga, och kan också ske på olika sätt. Du kan springa utomhus på platt mark, i backe, i en trappa, på löpband, använda motionscykel eller vanlig cykel, roddmaskin, crosstrainer osv. Det viktiga är att du tar i mer än du gör på ett ”vanligt” pass där du tex joggar på lägre hastighet i 30 minuter. Ju kortare intervaller, desto högre intensitet på varje intervall.

 

Här kommer våra favoritupplägg:

  • 1-minutersintervaller. Jobba hårt 1 minut, vila 45 sekunder -1 minut. Upprepa 10 gånger.
  • Tabataintervaller (finns gratisappar att ladda ner). Jobba hårt 20 sekunder, vila 10 sekunder. Upprepa 8 gånger. Det blir totalt 4 minuter så gör gärna 2-3 tabataomgångar. Kan även göras med tex burpees eller upphopp eller liknande övningar som omväxling.
  • 4-minutersintervaller. Jobba hårt 4 minuter, vila ca 2 minuter. Upprepa 4 gånger. Kallas ibland norska intervaller.

Om du gör intervallerna tillsammans med någon är det perfekt att använda någon form av rundslinga eller röra sig fram och tillbaka längs en sträcka. Även om ni håller olika hastighet så kan ni träna tillsammans.

En annan utmaning är den så kallade ”Death by burpees”. Starta en timer. Minut 1 gör du 1 burpee, minut 2 gör du 2 burpees, minut 3 blir det 3 burpees osv tills du fyller hela minuten med burpees och inte hinner få någon vila emellan. Kul utmaning att göra tillsammans med familjen eller vänner 🙂 I början får man mycket vila, sen inte så mycket. Garanterat mycket flås!

Innan du genomför intervaller är det viktigt att värma upp och förbereda kroppen på att den ska anstränga sig. Så lägg till ca 10 minuters uppvärmning och 5-10 minuters nedvarvning. Ju mer vältränad man blir desto kortare vila kan man ha mellan intervallerna. Testa dig fram.

Lycka till med era pulshöjande aktiviteter!

/Jessica

Inlägget gjort

Kan ett gentest tala om hur jag ska träna?

Hoppas ni haft en bra inledning på maj!

När jag var ute och sprang härom veckan hade jag ett av de senaste avsnitten från Kropp och själ-podden (Sveriges Radio P1) i öronen. Avsnittet handlade om gentester och om de kommersiella testerna som finns tillgängliga på olika hemsidor och i vissa butiker verkligen håller vad de lovar och om det är värt att lägga pengarna på att göra ett gentest för att veta hur du ska äta eller träna? Jag lyssnade även på en annan podd tidigare i våras där denna typ av gentester höjdes till skyarna vilket gjorde mig lite bekymrad.

I vår bok Frisk utan flum skriver vi ett avsnitt om vad arvet spelar för roll och deltagarna som vi följde i boken fick även göra ett gentest som finns på marknaden. Läs gärna vårt tidigare blogginlägg om gentester och hur ett test går till: http://www.fortasana.se/gentestet-i-interventionen/

I Kropp och själ-podden intervjuades flera forskare och experter som beskrev vad man idag kan se med denna typ av tester, hur långt forskningen har kommit och vad man skulle kunna förvänta sig i framtiden. Exempel på genetiska egenskaper som ofta testas i denna typer av hemmatest är gener för övervikt, ätbeteende och muskelegenskaper. Relativt ny forskning visar att man beroende på vilken uppsättning av olika genvarianter man har kan svara bättre eller sämre på olika typer av träning. En framtidsvision för detta forskningsområde är att kunna skräddarsy individuellt anpassade träningsprogram till idrottare eller motionärer efter att de genomfört en DNA-analys. Så långt har forskningen inte kommit idag och frågan är om den någonsin gör det. Självklart kommer forskare att lära sig mer om hur gener samverkar med varandra, men det är så många andra faktorer som också spelar in och påverkar träningssvaret.

Alla celler i din kropp innehåller samma genetiska material, så oavsett om man tar celler från slemhinnan i munnen eller någon annanstans på kroppen är det samma genvarianter i alla celler. Däremot kan olika gener uttryckas varierande mycket i olika celltyper. Att en gen aktiveras kan enkelt förklaras som att den aktiveras och att det i och med det bildas ett protein som är specifikt för den genen. Även om vi människor har samma genuppsättning finns det variationer på enskilda gener som kan påverka i vilken grad de uttrycks. Om en gen inte aktiveras kan inte heller så mycket protein bildas och det är proteinerna som står för funktionen.

I dina celler har du två uppsättningar av varje gen; en från din pappa och en från din mamma. Det är bara en av dessa som förs vidare om du får egna barn, den andra uppsättningen av samma gen kommer från din partner. Det betyder att för varje genvariation som du har är det 50 procents chans att den förs vidare till dina barn.

Om man då gör ett sådant här kommersiellt tillgängligt test hemma för att få veta mer om sina muskelegenskaper, eller om man är lämpad att äta på ett visst sätt, är det helt korrekt att säga att testet kan tala om vilken genvariant för de testade generna man har. Så långt är allt frid och fröjd. Problemet kommer när själva tolkningen ska göras och hur resultaten presenteras.

Det som är lite lurigt är att vi utifrån dessa tester inte har en aning om hur aktiv genen som testats är, testet visar bara att en viss variant finns. Bara för att man har ärvt förutsättningarna att till exempel få snabba och explosiva muskler behöver det inte bli så. Livsstilsfaktorer som till exempel övervikt, stress, matvanor och rökning kan göra så att uttrycket av gener ökar eller minskar. Detta spelar en stor roll och det kan alltså vara så att även om man har ärvt en viss egenskap kommer den inte att visa sig om man till exempel rökte som ung.

Inte heller kan man förutsäga ett träningsresultat. Det är många olika signaler i kroppen som aktiveras vid när man utövar fysisk aktivitet, och hundratals gener som påverkas och samverkar med varandra. Det är alltså inte sannolikt att en enskild gen skulle kunna förutsäga prestation eller hur du ska äta för att må bra.

Slutligen, måste man gentesta sig för att kunna få ett optimalt tränings- eller kostupplägg? Det enkla svaret är NEJ, det behöver man inte göra. All träning är bra och idag kan inget gentest förutsäga hur du kommer att svara på den. Du märker antagligen själv vilken träning du får bäst resultat av och vilken kosthållning som håller dig mätt, frisk och inte bidrar till att du går upp i vikt.

/Jessica

Inlägget gjort

Tarmens flora och fauna – fortasana var där

För en månad sedan var Jessica och jag med och talade på Konsumentföreningens medlemskväll i Aula Magna på Stockholms Universitet. Vi pratade om vår bok Frisk utan flum och om vad man själv kan göra för att förbättra sin hälsa. Det var en fantastisk känsla att få stå på scenen framför över 1.000 personer som hade kommit dit för att vara med på eventet.

Övriga talare var Mats Lekander som pratade om sin bok Ditt inre liv. Jag har skrivit om Mats bok i ett tidigare blogginlägg och den är verkligen läsvärd. Dessutom talade Henrik Ennart och Niklas Ekstedt som sin gemensamma bok Happy Food.

Klicka här för att beställa Frisk utan flum.

Vår föreläsning handlade om hur mycket man bör röra sig i vardagen, hur mycket man bör träna vilken typ av mat man behöver och hur viktigt det är att få återhämtning. Alla dessa delar är viktiga för hälsan. För att våra åhörare skulle få med sig lite konkreta tips sammanställde vi några punkter som vi visade på slutet:

  • Ät 500 gram frukt och grönt per dag
  • Ät max 500 gram rött kött per vecka
  • Dra ned på chark
  • Ät enligt tallriksmodellen
  • Träna 150 svettiga minuter per vecka
  • Minska stillasittandet
  • Rör dig motsvarande 10.000 steg per dag
  • Håll vikten

Sanningen är att det inte var exakt så här det stod på bilden vi visade på vår presentation. Där hade vi missat att skriva att mängden 500 gram rött kött gäller per vecka. Det kändes ju lite förargligt om vårt budskap inte blev helt tydligt, speciellt eftersom Utbildningsradion filmade alla föreläsningarna. Några uppmärksamma åhörare var vänliga nog att berätta för oss att vi borde ha skrivit ut att köttbegränsningen gäller per vecka. Till vår stora glädje fick vi möjlighet att göra en ny bild till inspelningen som ligger på UR Play. Klicka här för att se vår föreläsning – med den rätta bilden tillagd.

Tack alla ni som kom och lyssnade, det var en fantastisk kväll!

//Maria

Inlägget gjort

Kan man äta sig frisk från cancer?

Från och med det första numret i år har Bröstcancerförbundets medlemstidning bytt namn, format, utseende och innehåll. Nu heter tidningen Magasin B och vi är otroligt tacksamma och stolta över att ha fått vara med i en intervju i den här nysatsningen. Bröstcancerförbundet är en ideell organisation som ”ger röst och tröst åt bröstcancerdrabbade”.  Jag blev intervjuad om vår bok Frisk utan flum och i slutet av det här inlägget skriver jag om våra tre tips för den som vill göra en satsning och leva lite mer hälsosamt.

BESTÄLL FRISK UTAN FLUM HÄR.

Livsstilsfaktorer ökar risken för flera sjukdomar, som till exempel cancer, på gruppnivå men det är också viktigt att tänka på att det även finns ärftliga faktorer och otur bakom en stor mängd av alla sjukdomsfall. Vissa personer som äter, rör på sig  och tränar har ändå oturen att drabbas av sjukdom och så finns de andra som kanske dricker och röker som borstbindare och ändå lever tills de blir 100 år. Det är viktigt att inte skuldbelägga individer när man talar om hälsa. Ingen vill bli sjuk och det går inte heller att veta varför någon blir det och andra inte.

VI FÖRELÄSER OM HÄLSA.

Man kan läsa på löpsedlar och i vissa populärvetenskapliga hälsoböcker att man kan äta sig fri från depression, från cancer, från inflammation, med mera, med mera. Detta är naturligtvis väldigt förenklat. Vore det så lätt skulle ju ingen vara sjuk. Visst finns det enstaka forskningsstudier som visar, ofta i djurmodeller, att specifika livsmedel kan göra underverk. Läser man dem får man inte glömma att en människokropp är så mycket mer komplex än en modell på ett forskningslaboratorium och innan vi kan säga hur något fungerar måste flera och större forskningsstudier utförda på människor bekräfta fyndet.

Man kan alltså inte säga hur en enskild individ kan undvika att bli sjuk, eller hålla sig frisk, genom att leva på ett speciellt sätt men ser man till en hel befolkning kan man se att följande rekommendationer minskar risken att drabbas av cancer och även andra sjukdomar:

  • Rök inte. Enligt Cancerfonden är rökning den enskilt största påverkbara orsaken till cancer.
  • Drick måttliga mängder alkohol. I ett tidigare blogginlägg skrev jag om hur alkohol ökar risken för cancer.
  • Ät maximalt 500 gram rött kött (nöt, får/lamm, fläsk och vilt) per vecka och dra ned på chark (t.ex. bacon, korv och rökt skinka). I det här blogginlägget står det mer om detta och det innehåller även länkar för den som vill ha mer information.
  • Var fysiskt aktiv. Sveriges befolkning rekommenderas att röra sig i vardagen med en mängd som motsvarar ca 10.000 steg per dag, träna 150 svettiga minuter per vecka (hit räknas inte lugna promenader) och komplettera med styrketräning. Läs mer på Cancerfondens hemsida om vad en grupp inbjudna forskare säger om träning och minskad risk för cancer.

GÖR EN LIVSSTILSFÖRÄNDRING MED OSS.

I slutet av reportaget om Frisk utan flum i Magasin B listade vi tre saker att tänka på för den som vill leva mer hälsosamt.

  1. Varje dag är inte en fest. Det är inte alltid roligt att träna och äta hälsosamt utan du gör det för att det är nyttigt och för att du i längden kommer att må bra av det. Därför tar du den där promenaden även i november – det gäller att vara konsekvent.
  2. Sätt realistiska mål. Du måste ha möjlighet att nå dina mål, annars är risken stor att du ger upp. Så småningom kan du höja ribban. Sätt upp långsiktiga mål och dela in dem i delmål.
  3. Allt räknas. En kort promenad till affären är bättre än ingenting. Byt ett par skivor korv mot morötter i korvstroganoffen. Även små saker får positiva effekter för kroppen. Däremot går det inte att sticka under stol med att en högre träningsdos är nyttigare än en låg. När du kommer igång och märker att det ger resultat brukar det också peppa till att göra mer.

Lycka till med ditt hälsoarbete!

//Maria

Inlägget gjort

Health for wealth – podcast

Häromveckan var jag och Maria inbjudna till att vara med och spela in ett avsnitt av podcasten Health for wealth. Personerna bakom denna pod är Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.

Health for wealth är en podd om hållbar hälsa i arbetslivet och den har funnits i drygt två år.  Hur gör man för att skapa just hållbar hälsa i arbetslivet är något som diskuteras från olika aspekter och med olika gäster i podden.  Läs mer på www.healthforwealth.se och lyssna på vårt och andra avsnitt från podden där!

Vårt avsnitt är nummer 55. Vi samtalar en hel del om myter om mat och vad som egentligen stämmer?  Vilka är de största missuppfattningarna som frodas runt lunchborden på arbetsplatserna?

Det som vi lyfter fram är även det vi skriver om i Frisk utan flum och det är inga konstigheter egentligen. Vi slås ibland av att många efterfrågar ”något nytt” när det gäller kost och fysisk aktivitet. Men det som vi verkligen vill trycka på är att vi inte behöver krångla till det så mycket för att uppnå en god hälsa. Vi kommer otroligt långt med att minska stillasittandet i vardagen, träna några gånger i veckan och äta en varierad kost med mycket grönsaker och frukt. Rekommendationerna säger 500 gram frukt och grönt om dagen, samt att vi bör hålla igen på rött kött och charkprodukter.

Det viktigaste är att börja där man är. Allt räknas. Tro aldrig att det inte är ”någon idé” om du inte når upp till diverse rekommendationer. Alla förändringar i positiv riktning gör dig gott! Om du vill ha hjälp med att göra förändringar mot en bättre hälsa, läs mer på www.interventionen.se och anmäl dig till vår nästa grupp som startar i maj.

Trevlig helg!

//Jessica & Maria

Inlägget gjort

Maria föreläser Frisk utan flum på Klövern som hälsosatsar med Challengize

Tidigare i veckan pratade jag om Frisk utan flum hos fastighetsbolaget Klövern. Klövern finns på 15 orter runt om i Sverige och har knapp 250 anställda. Under våren ska de göra en spännande hälsosatsning för sina medarbetare tillsammans med Challengize. Under åtta veckor ska de göra en ”challenge” tillsammans och den utmaningen går ut på att öka hälsan och komma igång med fysisk aktivitet i lagform. Challengize har som mission att få folk att röra på sig och ha kul tillsammans och de finns att följa på facebook, Instagram @challengize, #challengize och LinkedIn.

Jag blev inbjuden av Challengize att inspirera och informera Klöverns 22 skyddsombud om vardagsrörelse, träning, kost och stress inför deras challenge som startar i april. Ett extra stort fokus låg på kost och stress och i slutet av föreläsningen gjorde vi en gemensam andningsövning där vi provade på djupandning. Djupandning gör att det parasympatiska nervsystemet aktiveras vilket ger reaktionen – ”rest and digest” – som är motsatt till kroppens stressreaktion. Pulsen går ner, blodtrycket sänks och mag-tarmkanalens arbete aktiveras under ”rest and digest”.

Följ fortasanas arbete på facebook och LinkedIn.

Det kom upp många frågor under föreläsningen och i samband med det önskemål om tips på var man kan läsa mer om det man undrade över. Här kommer ett par svar på frågor om ekologisk mat och proteinpulver samt förslag på var man kan läsa mer om man är intresserad.

Är ekologisk mat nyttigare?

Nej, för vår hälsa verkar det ännu inte spela någon roll hur maten vi äter är framställd. Det kanske finns skäl till att välja ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt, mm, men för kroppen och hälsan har det inte någon betydelse. På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer: Är ekologisk odlad mat nyttigare?  och Är ekologisk frukt och grönsaker nyttigare?

Kosttillskott är inte något man rekommenderas äta om man inte har en brist på något vitamin- eller mineralämne. Detta kan man få konstaterat med ett enkelt blodprov. Äter man varierat och mår bra behöver man helt enkelt inte tillföra något. Det händer att kosttillskott spetsas med odeklarerade substanser som höjer effekten av det man köper. Både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket skriver om detta på sina respektive hemsidor. I idrottssammanhang har det hänt att idrottare åker fast för ofrivillig doping och på föreläsningen ställdes därför frågan om det finns någon studie där man har studerat ett eventuellt innehåll av otillåtna substanser i proteinpulver. Någon sådan har jag tyvärr inte hittat. När jag letade runt på nätet hittade jag däremot att Clean Label Project studerade 134 proteinpulver av 52 olika märken. Skrämmande nog hittade de 130 giftiga ämnen inklusive tungmetaller, bisfenol A, bekämpningsmedel, mm. Klicka här så kommer du till deras rapport.

Jag känner inte till Clean Label Project och kan inte bedöma deras undersökning, så om någon känner till organisationen/företaget får ni gärna kontakta mig och berätta mer.

Det är värt att tillägga att de allra flesta inte behöver äta proteintillskott för att få en större muskelmassa eller prestera bättre. Äter man mat får man, förutom tillräckligt med proteiner/aminosyror, i sig vitaminer, mineraler och kostfiber. Ät er alltså mätta på mat och inte på olika tillskott, så lyder mitt råd. Dessutom vill jag passa på att påminna om att skilja på hälsa och prestation. Man behöver inte springa/cykla/simma supersnabbt för att få hälsoeffekter, det gäller att bara göra något – allt räknas!

Mer finns att läsa i Frisk utan flum. Beställ här!

Ett stort lycka till med er challenge och med ert långsiktiga hälsoarbete önskar jag alla medarbetare på Klövern och tack för er uppmärksamhet!

//Maria

Inlägget gjort

Frisk utan flum avslutade hälsoveckan i Dalheimers hus

I stadsdelen Majorna i Göteborg hittar man Dalheimers hus. När huset (som lär vara framröstat som Göteborgs tredje fulaste hus men det måste gälla fasaden för det var väldigt fin på insidan) byggdes 1974 var målsättningen att det skulle bli ett ”handikappens hus” och idag hyr föreningar in sig i huset, det finns även bad, gym, massage, solrum, bibliotek, korttidsboende och kulturaktiviteter.

Under vecka fyra pågick det en hälsovecka i huset och till vår stora glädje blev fortasana inbjudna att avsluta veckan med att prata om Frisk utan flum. Jag tog tåget till Göteborg över dagen med min lilla rullväska fullproppad med böcker.

Under 90 intensiva minuter fick jag berätta om vad forskningen har kommit fram till vad gäller kost, vardagsrörelse, träning och stress. Det var en fantastisk publik på mellan 90 och 100 stycken som, trots det vackra vädret, kom till Dalheimers hus, lyssnade på mig och ställde mängder med intressanta frågor. Mest av allt handlade frågorna om myter kring påstådda hälsoeffekter som enskilda livsmedel skulle ha. Kokosolja är ett sådant exempel.

Kontakta oss gärna om det finns intresse av att boka en föreläsning. Vi skräddarsyr nivån och innehållet efter era önskemål. På vår hemsida finns det förslag på ämnen vi pratar om och det går också utmärkt att kontakta oss på info@fortasana.se och prata om vad som skulle passa.

//Maria