Inlägget gjort

Boktips – Det ängsliga matsamhället

Usch, det finns knappast något så jobbigt som att sitta ihoptryckt i en tåg- eller flygplansstol – om man inte har en spännande bok!

 

Jag kom över ett exemplar av boken Det ängsliga matsamhället skriven av Andreas Håkansson, utgiven av Fri tanke förlag (samma förlag som givit ut våra böcker Frisk utan flum och Livsmedelsmagi), och det räddade min resa.

 

Andreas är docent och universitetslektor i Livsmedelsteknik vid Lunds universitet och skriver om, det han kallar, ”industrimat” i sin bok. Det här är ett område som är förknippat med starka känslor och uppfattningar. Så är det även för mig och jag noterar när jag läser boken att som kemist och fysiolog tänker jag på ett sätt, men känslomässigt är det inte riktigt lika lätt.

 

  • Visst måste det vara sämre att äta frysta grönsaker än färska?
  • Inte kan det vara bra att äta storskaligt producerad mat som det är så mycket tillsatser i?
  • Borde inte det allra bästa ändå vara att ha sin egen ko i trädgården och dricka opastöriserad, ohomogeniserad och närproducerad mjölk?

 

Kemisten och fysiologen i mig svarar snabbt och enkelt Nej, Jo, Nej men det intressanta är att den spontana känslan inte alltid stämmer överens med svaren. Känslan, och hur vi argumenterar för att försvara den, skriver Andreas om i boken. Han tar dessutom upp en massa myter som han krossar. Vissa av dem kan man läsa om i DN Debatt från den 24 mars 2018 (om man är prenumerant):

  • Fabrikerna gör inte maten giftig
  • Fabrikerna förstör inte näringen
  • Fabrikerna är inte sämre för klimatet

 

Jag träffade Andreas och fick höra honom berätta om Det ängsliga matsamhället när han, Anna Schytt (som har skrivit Med känsla för is) och jag presenterade våra böcker på författarkväll på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Det var spännande, läs boken.

 

 

 

 

 

Beställ ditt eget exemplar av Frisk utan flum här.

 

Hurra vad skönt, jag kan alltså fortsätta servera fabriksgjorda fiskpinnar tillsammans med en köpesås och äta med god aptit. Att slippa dubbelpaneringen den här gången frigör så mycket värdefull tid som jag kan utnyttja till andra saker, som att till exempel ta en löptur i den vackra solnedgången.

 

Här är några andra boktips från mig.

//Maria

Kommentera